Gayrimenkul değerleme raporu, yabancıların taraf olduğu tüm gayrimenkul satış işlemleri için bir zorunluluktur. Yabancıların veya başka bir ülke vatandaşlığı olan Türk vatandaşlarının gayrimenkul alımı ya da satımı yaparken tapu dairesi, taşınmazın piyasadaki mevcut değerini gösteren ve SPK (Sermaye Piyasası Kurulu) tarafından yetkilendirilmiş Değerleme Kuruluşları tarafından hazırlanan ekspertiz raporu talep etmektedir.
Yabancı satışlarına getirilen zorunlu değerleme raporu düzenlemesi ile olduğundan daha yüksek fiyata satışın ve kayıt dışı işlemlerin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır. Bununla birlikte ülkemizin marka değeri de yabancı yatırımcıların nezdinde artacaktır.
Değerleme raporu:
– Taşınmaza ait detaylı tapu bilgileri,
– Haritadaki koordinatlı konumunu,
– Detaylı tanımını ve özelliklerini
– Taşınmazın fotoğraflarını,
– Taşınmazın tüm yasal incelemelerini
– Mevcut durumu ve natamam inşaat durumlarında tamamlanmış haldeki değerini
içermektedir.
Yabancılara Gayrimenkul Satışında Değerleme Raporu Zorunluluğu
2019/1 Sayılı Genelge ile 4 Mart 2019 tarihi itibari ile alıcı ya da satıcı konumunda olan yabancıların Türkiye’de yapacakları tüm gayrimenkul satışlarında değerleme raporu alma zorunluluğu getirilmiştir. Bu tarihten sonra yabancıların yalnızca vatandaşlık edinmek amacıyla satın aldıkları gayrimenkuller için değil, aynı zamanda yabancıların taraf oldukları tüm gayrimenkul satış işlemleri için gayrimenkul değerleme raporu alınması bir zorunluluk haline gelmiştir.
İlgili genelge uyarınca gayrimenkul değerleme raporu süresi, düzenlendiği tarihten itibaren 3 ay süre boyunca Tapu Müdürlüğü tarafından işleme esas kabul edilecektir. Tapu devri amacıyla tapu müdürlüğüne başvuru yapılan tarihten itibaren 3 aydan daha eski bir tarihli gayrimenkul değerleme raporlarının kabul edilmeyeceği belirtilmiştir.
Gayrimenkulün değerini değiştirecek durumlar söz konusu olduğunda ise belirtilen 3 aylık sürenin geçip geçmediğine bakılmaksızın, yeni bir gayrimenkul değerleme raporunun temin edilmesi gerekecektir. 2019/1 sayılı Genelgede gayrimenkulün değerinde değişikliğe yol açan durumlara cins değişikliği, yola terk, irtifak halleri tesisi halleri örnek olarak verilmiştir.
Yabancı uyruklu kişilerin gayrimenkul alım ve satım işlemleri için alınması gerekli olan “değerleme raporu nereden alınır?” diye merak ediyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. Makro Gayrimenkul Değerleme, yabancıların taşınmaz ediniminde değerleme raporunu hızlı ve güvenilir bir biçimde hazırlamaktadır. Geniş kadromuz ve Türkiye’nin farklı illerinde profesyonel hizmetlerini sürdürmekte olan şubelerimiz ile Türkiye genelinde hizmet vermekteyiz.
Değerleme raporu fiyatları hakkında bilgi almak ve profesyonel hizmetlerimizden yararlanmak için Makro Gayrimenkul Değerleme iletişim numaralarından bizimle iletişime geçebilirsiniz.