Türkiye sahip olduğu eşsiz güzellikleri ile pek çok turiste ev sahipliği yapan ülkeler arasında yer almaktadır. Tatil, gezi için gelen pek çok turist Türkiye’den bir ev sahibi olmak istemekte ve yabancıların Türkiye’den ev alma şartlarını araştırmaktadır. Özellikle son zamanlarda yabancıların Türkiye’de ev sahibi olma taleplerinin artış gösterdiği bilinmektedir.
Kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla yabancı uyruklu vatandaşların ülkemizde ev sahibi olmak hakkı bulunmaktadır.
Yabancı uyruklu vatandaşların Türkiye’den ev satın almasının yasal dayanağı 2644 sayılı Tapu Kanunu’na dayanmaktadır. Mayıs ayında yürürlüğe girmiş olan 6302 sayılı Kanun ile değişik 35. Maddesi uyarınca, yabancı uyruklu gerçek kişilerin ülkemizde taşınmaz edinmesinde karşılıklılık şartı aranması uygulaması terk edilmiştir.[1]
Yabancıların ev alma prosedürleri ile ilgili sağlanan kolaylıkların yanı sıra birtakım kısıtlamalar da bulunmaktadır.
– Yabancı bir kişinin Türkiye’den satın alacağı taşınmazların yüz ölçümü toplamı 30 hektarı geçmemelidir. Farklı şehirlerden satın alınacak bile olsa bu sınırlamaya uymak zorunludur.
– Türkiye’den taşınmaz mülk satın almak isteyen yabancılar önce askeri makamlardan izin alması gerekmektedir. Satın alınacak taşınmaz mülkün güvenlik bölgesi içerisinde bulunması durumunda, satışı yapılmayacaktır. Bu nedenle konu hakkında herhangi bir ödeme yapılmadan önce netlik sağlanmalıdır.
Yabancılara Mülk Satışı İle İlgili Genel Bilgiler
Yabancı kişilerin taşınmaz mülk satın almak için tapu sicil müdürlüklerine başvuru yapması gerekmektedir. Bu başvurularda birtakım belgeleri hazır bulundurmaları istenir.
– 3 ay içinde SPK Lisanslı gayrimenkul Değerleme Şirketlerine hazırlatılmış değerleme raporu,
– Taşınmaz mülk ediniminde bulunacak kişinin pasaportu ya da kimlik belgesi,
– Taşınmazın tapu belgesi,
– Binalar için yaptırılması zorunlu deprem sigortası,
– Taşınmazın emlak beyan değeri belgesinin ilgili belediyeden temin edilmesi,
– Satıcının ve alıcının son 6 ay içerisinde çekilmiş fotoğrafı (satıcıya ait 1 adet, alıcıya ait 2 adet),
– Türkçe bilmeyen taraflar için yeminli tercüman ve iki tanık,
– Vekaletname yurtdışında düzenlenmişse onunla işlem yapabilmek için tercümesi ile birlikte vekaletnamenin aslı ya da onaylı örneği gerekmektedir.
Türkiye’den gayrimenkul almak isteyen yabancıların, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiş, Türkiye’de taşınmaz ve sınırlı ayni hak edinebilen ülkelerden birinin vatandaşı olması şartı aranmaktadır.
Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu vatandaşların konut satın alırken konut kredisine başvurma hakkı da bulunmaktadır. Krediye başvuru yapabilmek için şahsi olarak bankaya gidip başvuru yapmaları veya baroya bağlı bir avukatın ya da herhangi bir kişinin tüm hakları üzerine aldığı bir vekaletnameyi üzerine alması gerekmektedir.
Alım ve satım işlemleri ile ilgili bir anlaşmazlık çıkması durumunda olayın yargıya taşınması ve olay ile ilgili Türk mahkemelerinde dava açılması gerekmektedir.
Yabancı uyruklu gerçek kişilerin alıcı ya da satıcı konumunda olduğu tüm işlemlerde taşınmaz değerleme raporunun zorunluluğu getirilmiştir. Makro Gayrimenkul Değerleme bu kapsama değerleme raporu hazırlamakta ve profesyonel hizmet sunmaktadır.
[1] http://www.kasaroglu.av.tr/tr/yabanci-gercek-kisilerin-turkiyede-tasinmaz-mal-edinmesi