Değerli konut vergisi[1], özellikle son dönemlerde mülk sahiplerini yakından ilgilendiren konular arasında yer almaktadır. Bu konu 2019 yılında hem vatandaşlar hem de uzmanlar tarafından tartışma konusu olmuştur. Değerli konut vergisi 2020 yılında da ülkemizin gündeminde yer alacak gibi görünmektedir.
Pek çok insanı ilgilendiren ve uzmanlar arasında sıklıkla konuşulan konular arasında yer alan değerli konut vergisi ne demektir?
Değerli konut vergisi kanununa göre, Türkiye sınırları içinde bulunan mesken nitelikli taşınmazlardan bina vergi değeri veya Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce belirlenen değeri 5 milyon Türk Lirası ve üzerinde olanlar değerli konut vergisine tabidir.
Değerli konut vergisi 7 Aralık 2019 tarihinde yürürlüğe girmiş ve 2020 yılı itibari ile uygulanması öngörülmüştür.
Vergi kapsamına; 5 Milyon Türk Lirası üzerinde olan mesken niteliğindeki kat mülkiyetli/kat irtifaklı bağımsız bölümler ile “mesken, konut, hane, villa, yalı, köşk” niteliğindeki kayıtlı taşınmazlar dahil olacaktır. Bu taşınmazlar;
5 milyon TL ile 7, 5 milyon TL arasında ise Binde 3
7.500.001 TL ile 10 milyon TL arasında ise Binde 6
10.000.001 TL’yi aşanlar için……….. Binde 10 oranında vergilendirilir.
Türkiye sınırları içerisinde bulunan konut nitelikli taşınmazlardan emlak vergisine esas bina vergi değeri ya da değeri 5 Milyon Türk Lira’ sının altında olan ve değeri Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nce belirlenmiş olan konutlar bu vergiye dahil edilmemektedir.
Değerli konut vergisi 2019 Aralık ayında yürürlüğe girse de bu konu ile ilgili ikincil mevzuat anlamında herhangi bir düzenleme gerçekleşmemiştir.
Değerli Konut Vergisi İtirazı Nasıl Yapılır?
Değerli konut vergisine tabii taşınmazların değeri Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmektedir.
Tarafına bir tebligat iletilmemiş olan ancak vergi kapsamına girme ihtimali bulunan malikler vergi mükellefi olup olmadıklarını http://tasinmazdegerleme.tkgm.gov.tr/ bağlantısından TC kimlik numaraları ile sorgulama yaparak öğrenebileceklerdir.
Değerli konut vergisi itirazı ile ilgili durumlar söz konusu olmuştur. Pek çok kişi belirlenen değere nasıl itiraz edeceğini, hangi mahkemelerde dava açabileceğini merak etmektedir.
Yani evinin 5 milyon TL’nin altında olduğunu veya biçilmiş olan değerden daha düşük miktarda olduğunu belirten kişiler, kendilerine gönderilmiş olan tebligatı takiben süren 15 gün içerisinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlükleri’nden itirazda bulunabilirler. Süresi içerisinde yapılan itiraz başvuruları 15 gün içerisinde değerlendirilir, sonuçlandırılır ve kesinleşmiş olan değer aynı usulle ilan ve ilgilisine tebliğ edilir. 15 gün içerisinde itiraz edilmediği taktirde tebliğ kabul edilmiş sayılacaktır.
Değerli konut vergisi itiraz dilekçesi hazırlanırken açık ve anlaşılır bir dil kullanmalıdır.
SPK onaylı değerleme firmalarına yaptırılacak değerleme raporu ile itiraz etmek en uygun seçeneklerden biri olacaktır. Makro Gayrimenkul Değerleme SPK Lisanslı değerleme firmaları arasında yer almakta ve profesyonel, güvenilir çözümler sunmaktadır.
[1] https://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/user_upload/Kanunlar/7194.pdf